Özgün Yemek Tarifleri

Meyveler Hakkında Bilgi

Meyveler

Elma

Yemek Tarifi Bak

Elma Tanrının Ademe ve Havvaya elmayı yasaklaması boşuna değildir. Cennetteki bilim bahçesinde biten bu meyve gerçekten de bilimin bir çok özelliklerini taşır ve insanoğlunun gözlerini açar.

Adem ile Havva cennet bahçesinden kovuldu ama elma hala saltanatını sürdürüyor. Ve bir çok derde deva oluyor.

Elmanın anayurdu henüz kesinlikle bilinemiyor. Kimilerine göre bu değerli meyve önce Orta Asya'da yetişti ve ordan da Avrupaya geçti.

Roma İmparatoru Augustus fethettiği her ülkede elma ağacı yetişmesi için buyruklar veriyordu. O zamanlar yalnız otuz kadar elma çeşidi vardı. Günümüzde ise 1400'den fazla elma çeşidi bulunuyor.

Orta çağın ünlü hekimlerinden Sainte Hildegarde gerek elmayı gerekse elma ağacının çiçek ve yapraklarını bazı hastalıklara karşı ilaç olarak veriyordu.

Ünlü Türk hekimi İbni Sina da zehirlenen hastalarını elma kürüyle iyileştiriyordu. Bu yöntemi İbni Sina'dan öğrenen Avrupanın saray hekimleri aynı şekilde alkol ve besin zehirlenmesiyle karşılaşan krallara, prenslere, derebeylerine elma kürü uyguluyorlardı. Nitekim Avrupada uzun zaman elma ağacının çiçekleri, filizleri ve fidan kabuklan eczanelerde ilaç olarak satıldı.

Gücünü Nerden Alıyor?
Elma bu büyük şifa gücünü yapısında bulunan A,B bir, B iki, PP ve C vitaminleri başta olmak üzere potasyum ve sodyum gibi çeşitli madensel tuzlardan ve meyve şekerinden alıyor.

Yüksek Tansiyonu Düşürür:
Vücuttan fazla tuzların ve suyun atılmasına yardımcı olur. Viyana hastanesi doktorlarından profesör Jagic şu öneride bulunuyor: Günde bir buçuk kilo elmayı komposto haline getirin ve dört öğünde tüketin.

Sarhoşun Başağrısını Dindirir:
İçkiyi fazla kaçırmışsanız kahvaltıda, bir veya iki elma yeyin, başağnlarından kurtulursunuz.

Cildi Güzelleştirir:
Cildin taze ve güzel kalmasını sağlar. Taze elma suyu deriye sürülecek olursa, dokuları sağlamlaştırır, tene güzellik verir.

Diğer yararları:
1. Hazımsızlık ve pekliği giderir, bağırsakları düzenli bir şekilde çalıştırır.
2. Enfarktüs ve damar sertliğine karşı ilaçtır: Günde iki elma yeyin.
3. Migren ağrılarını dindirir.
4. Gece yatmadan önce yenen bir elma uyku ilacı kadar etkilidir.
5. Romatizmaya, böbrek ve karaciğer hastalıklarına, egzemaya ve bağırsak yangılarına karşı iyi bir ilaçtır.
6. İshali iyileştirir.
7. Dişleri temizler ve ağız kokularını giderir.
8. Sinirleri ve adaleleri kuvvetlendirir.
9. Uçukları geçirir.

Çilek

Yemek Tarifi Bak

Çilek Sera üretimi sayesinde her mevsimde bulunabilen çileği sofranızdan eksik etmeyin. İçinde B,C,E,K vitaminleri, demir, kalsiyum ve silisyum gibi madensel tuzlar ve oligo-elementler bulunan bu meyvenin bir çok yararları var.
Çileğin anayurdu henüz bilinemiyor. İsviçre'nin ünlü doktorlanndan Jean Boleau "bahçenizde ekilecek birkaç kanşlık yer varsa oraya çilek ekin" diyor.
Bu değerli meyvenin belli belirsiz bir tadı var. Ama yararlan sonsuz.

Kanı Zehirlerden Temizliyor:
Gölgelikleri seven çilek kanımızı zehirlerden temizler ve hücrelerimize, organizmaya yeni bir canlılık kazandınr. Bu meyvenin yararlan çok eski çağlardan beri biliniyor. Yunanlı hekim Theophraste, Latin şairlerinden Ovide ve Virgile yapıtlarında çileğin yararlarını sürekli dile getirirler. Ortaçağlarda çileğin büyülü bir bitki olduğu sanılırdı. Onaltıncı yüzyıldan sonra hekimler çileği daha bir dikkatle incleeyerek onun yararlarına yapıtlannda daha geniş yer vermeye başladılar.

Diğer Yararları:
• İsveçli ünlü hekim Linne, bol bol çilek yiyerek kendisindeki gut hastalığını iyileştirdiğini anlatır.
• Yüz yıl yaşıyan Corneille ve ömrü amcası kadar uzun olan Fransız yazarı Fontenelle dinçliğini çileğe borçlu olduğunu söyler.
• Yaralan ve ülserleri iyileştirir.
• Bağırsakları mikroplardan temizler, kolit'e karşı bire bir ilaçtır.
• Dalak hastalıklarına, karaciğer yangılanna iyi gelir.
• Böbrekteki ve idrar kesesindeki mikroplan kırar.
• Cildi güzelleştirir. Çileği nasıl alacaksınız?
• Çileğin küçüğü büyüğünden daha lezzetlidir. Çünkü çilek sulandıkça büyür, büyüdükçe lezzeti azalır.
• Rengi parlak olmalıdır, parlaklık tazeliğin işaretidir.
• Satıcıların yaptığı hilelere aldanmayın. Çoğu zaman, plastik kaplarda satılan çileklerin altına fazla olmuş ve eziklerini, üstüne ise parlak renkli ve kırmızılarını koyuyorlar. Bu nedenle plastik kaplardaki çilek yerine açıkta satılan çilek almayı tercih edin.

Çileği nasıl yiyeceksiniz?
Bu meyve yaygın tarımla değil, yoğun tarımla, seralarda üretilir. Bol miktarda yapay gübre, kimyasal gübre kullanılır. Sofraya koymadan önce bir çok kez sudan geçirerek onu kimyasal gübrelerin zehirleyici etkilerinden arındırın. Hatta en az üç kez yıkadığınız çileği bir süre, içinde sirke bulunan bir kapta bekletmenizde büyük yarar vardır. Böylece kimyasal gübreler ve tarım ilaçlarının zehirli artıklarından tümüyle temizlenmiş olursunuz."

Diğer Bilgiler

İlk Sayfa ... 3 4 5 [6]7