Özgün Yemek Tarifleri

Pırasa Hakkında Bilgi

Halkımızın duygularını en iyi ninniler ve türkülere dökülen maniler dile getirir. Manilerimizin çoğu kırsal yaşamı, kırsal yaşamın sevinçlerini, acılarım, üretimle iç içe sevdaları anlatır. Sevgilisine kavuşamayan delikanlı şunları söylüyor: "Bahçelerde pırasa/ Dallarına kar yağsa/ Kızlar kocasız kalıp/ Oğlanlara yalvarsa..." Pırasa mutfağımızın püsküllü güzelidir.

Pırasada B ve C vitaminleri ve demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum, soda, potasyum gibi çeşitli mineraller, oligo-elemenüer ye sellüloz bulunur. Tok tutan bir besindir, pırasa yiyenler uzun zaman acıkmazlar. İçinde çok çeşitli mineral ve oligo-element bulunduğundan, organizmanın madensel tuz gereksinimini karşılar.

Sinirleri Yatıştırır:
B vitamini yönünden zengin olduğu için sinirleri yatıştırır. Kansızlığa, romatizma, gut ve damar hastalıklarına karşı doğal ilaçtır.

Cildi besler ve güzellestirir:
Pırasa cildi besler ve güzelleştirir. Emzikli annelere süt yapar. Sindirimi kolaydır ve bağırsakları yumuşak tutar. Yapısında bol miktarda su bulunduğu için organizmanın su ihtiyacını karşılar.

Kanı temizler, zehirleri atar:
Pırasa kanı temizler ve toksin denilen zehirli artıkların organizmadan atılmasını kolaylaştırır.

Nasıl alacaksınız?
1. Tazesinin püskülü sakız gibi beyaz ve diri olur.
2. Taze pırasanın beyazı beyaz, yeşili yeşil olmalıdır. Sarıya çaldığı takdirde bayatlamaya yüz tutmuş demektir.
3. İncesi daha makbuldür, bunlara "kalem pırasa" denir.

Nasıl yiyeceksiniz?
Başı toprakta biten bir sebzedir, dolayısıyla mikroplar ve zehirli kimyasal artıklarla burun buranadır. Püskülü kesip attıktan sonra, yapraklarını da iyice yıkayın. Bununla da yetinmeyip, üstten bir iki sırayı daha feda edin.

Ekleyen: YemekTarifiBak.Com    Okunma: 2349

yemek tarifleri sitesi , faydalı bilgiler, yemek tarifleri sitesi, Pırasa, Pırasanın faydaları

Benzer Bitkisel Ürünler

Taze Fasulye

Havuç

Bezelye