Özgün Yemek Tarifleri

Bitkisel Ürünler Hakkında Bilgi

Bitkisel Ürünler

Kereviz

Yemek Tarifi Bak

Kereviz Yapısında A, B, C vitaminleri, başta fosfor olmak üzere çeşitli madensel tuzlar ve bitki özü bulunan kereviz organizmayı besleyen zengin bir sebzedir.

Eski Fransa'da yaygın olan şöyle bir özlü söz vardı: "Eğer her insan kerevizin faydalarını bilse Paris'ten Roma'ya kadar, yollara düşüp her yerde kereviz arardı."

Hekimlerin babası Hipokrat hastalanna şunu öneriyordu: "Altüst olmuş sinirleriniz için kereviz, besininiz ve ilacınız olsun."

Şair Homer "İlyada" adlı destanında Achille'in bu bitkiyi saçlarina sık sık sürdüğünü ve Achille'in saçlarinın bu yüzden gür olduğunu yazar.

Ortaçağ'ın ünlü hekimlerinden Sainte Mildegarde ona, her derde deva, evrensel bir ilaç gözüyle bakıyordu.

Eski çağlann bu yararlı besinini Avrupa ancak 16. yüzyıldan sonra öğrenmeye başladı. Ve bu besin hala bir çok ünlü hekimler, beslenme uzmanlan ve doğa bilimciler tarafından çeşitli hastalıklara karşı ilaç olarak öneriliyor.

Yararları:
• Böbrek hastalıklanna, mesane yolundaki yangılara, böbrek ve mesane kumlan-na, taşlarına karşı etkili bir doğal ilaçtır.
• Gut hastalığının ve romatizmanın iyileşmesini kolaylaştınr.
• Midenin daha iyi çalışmasını sağlar.
• İştah açar ve organizmanın vitamin ve madensel tuz gereksinimlerini karşılar.
• Çevre kirliliğinden dolayı zehirlenenlere karşı panzehirdir, kanı zehirli artıklardan temizler.
• Zayıflamak isteyenler bol bol kereviz yesinler, hem tok tutar, hem de rejim sırasında organizmayı madensel tuzlar ve vitaminler yönünden destekler.
• Cinsel gücü arttırır.

Nasıl Alacaksınız?
1. Kerevizi yeşil yapraklarıyla birlikte alın. Yeşil yapraklan baş ve gövdesinden daha çok vitamin ve madensel tuzlar taşır.
2. Satın alırken kerevizin daha çok küçük ve orta boylulannı seçin.

Nasıl koruyacağız?
Fazla bekletildiğinde besin değerini yitirir. Buzdolabmızda ya da bir başka yerde kerevizi saklarken baş aşağı koymayın. Aksi takdirde o güzelim yeşil yapraklan çürür. Besin değerini yitirir. Kerevizi en iyi koruma şekli, onu, yapraklan yukan gelecek şekilde suyun içine koymaktır.

Nasıl yiyeceksiniz?
1. Kökü toprakta olan bir besindir. Bu yüzden de mikroplu sularla ve kimyasal artıklarla çok temastadır. İyice soyduktan sonra aynca bir kaç kez yıkayın.
2. Tencereye ince dilimler halinde doğrayın, daha kolay pişer.
3. Kerevizin suyunu gaz yapar diye atmayın. Bir limonu dilim dilim doğrayın. Bu limon gazını alır.
4. Şayet suyunu kullanmak istemiyorsanız onun saçlannız için iyi bir şampuan olduğunu ve kepekleri önlediğini unutmayın.

Faydalı Bilgiler:
1. Kereviz A,B,C vitaminleri, fosfor, demir ve iyot yönünden zengindir, tüketeceğiniz kadar alın, buzdolabında fazla bekletmeyin.
2. Pişirirken tencerenin kapağını sık sık açmayın.

Hindiba

Yemek Tarifi Bak

Hindiba Mavi çiçekli hindiba Akdeniz kıyısındaki ülke ve kentlerde yetişen uzun yapraklı bir bitkidir. Bahçe hindibası ve yabani hindiba olmak üzere iki türlüdür. Ege ve Akdeniz kıyılarında oturanlar hindibanın yararlarını çok iyi bilir ve hindiba salatısını çok severler. Hindibanın faydalan eski Mısır ve eski Yunanistan'da da biliniyor, kanı zehirlerden temizlemek için ondan çeşitli doğal ilaçlar yapılıyordu. Örneğin, Yunanlı hekim Dioccori de hastalanna ilaç olarak sık sık hindiba verirdi. Meslektaşı Galiyen ise zehirlenmelere, sindirim sistemindeki rahatsızlıklara ve göz hastalıklanna karşı hindibadan yararlanırdı.

Her derde deva:
Başta Fransa olmak üzere günümüz Avrupası'nda sarılık, safra kesesi tembelliği, çıbanlar ve egzema hindiba ile iyileştiriliyor. Bu bitki idrar yollarını yıkayıp temizler, barsaklan yumuşatır ve idrar söktürür. Peklik, ödem gibi hastalıklara karşı da ilaçtır. Ateş düşürür. İştah açar, bedeni güçlendirir.

Doğumu Kolaylaştırır:
Hindibada bulunan prostoglandin maddesi doğumu kolaylaştırır. Gebeliğin altında ayından itibaren hamile kadın, doktorun denetimi altında hindiba yaprakîannı kay-natmalı ve günde bir su bardağı içmelidir.

Karaciğer hastalıklarına çok iyi gelir:
Karaciğer en önemli organlanmızdandır. Zehirlerin pek çoğunu bu organ depo eder. Özellikle yaş kırkı geçtikten sonra karaciğere çok iyi bakmak gerekir. Taze ya da kurutulmuş hindiba yapraklarından beş altı tanesini bir litre suya atın ve demlenmesi için bir süre bekletin. Sonra günde iki fincan bu sudan için. Şifalı hindiba çayı hem karaciğerdeki, hem kandaki zehirlerin atılmasını kolaylaştırır.

Diğer Yararları:
• Bağırsak tıkanıklıklarını açar, damarları genişletir.
• Suyu gargara yapılırsa bademcikleri iyileştirir.
• Lapası romatizma ve siyatiğe karşı birebir ilaçtır.
• Yarım avuç hindiba yaprağı çiçekleri ve köküyle kaynatılıp cilt bu su ile yıkanırsa teni güzelleştirir.
• Erkeğin cinsel gücünü arttırır. Bazı illerimizde gerdek gecesi güveylere içirilir.

Havuç

Yemek Tarifi Bak

Havuç Havucu sofradan eksik etmeyin, çorbalarınıza bol bol havuç doğrayın. Yapısında demir (yüzde 7 oranında), fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum gibi çeşıtli mineraller ve elementler, başta A olmak üzere, B ve C vitaminleri doğrudan doğruya özümlendiği için şeker hastalarına bile dokunmayan levüloz ve dekstroz gibi meyve şekerleri, karoten ve karotin esansı bulunan havuç salatası, tek başına, bedeninizin bir günlük besin ihtiyacını karşılamaya yeter.

Soymayın-fazla kazımayın:
Havucun beslenme yönünden en zengin kısmı üst yüzeyidir. Havucu soymayın, bıçakla fazla kazımayın. Çok iyi yıkayın ve ondan sonra rendeleyin. Yemeklere katılan havuca gelince, pişince besin değerinin bir kısmını yitirir, ama kalan kısmı bile pek çok sebzenin veremediği gücü sağlar.

Şoförler bol bol havuç yemelidir:
Gözler için çok gerekli olan A vitamini havuçta fazla miktarda bulunur. Bu nedenle, başta şoförler olmak üzere, bütün taşıt sürücüleri bol bol havuç yemelidir. Serinlik verir-susatmaz
İçindeki meyve şekerleri kısa zamanda özümlendiği için, havuç susatmaz, serinlik verir.

Havuç yiyen geç yaşlanır:
Havuçta bulunan zengin madensel tuzlar ve özellikle fosfor erkeğin cinsel gücünü arttınr, öte yandan hücreleri besleyip yenilediğinden, bol bol havuç yiyen erkek de kadın da genç kalır, geç yaşlanır.

Kadını güzelleştirir:
Yapısındaki karoten cildi güzelleştirir. Bir Fransız atasözü "Havuç kadını sevimli, kadın tenini pembe yapar" diyor.

Pek çok derdin dermanıdır:
Bu değerli sebze, pek çok derdin dermanıdır. Havuç suyu balgam söktürür, bronşları açar ve kuru öksürüğü keser. Bağırsakları yumuşatır. Karaciğeri güçlendirir ve karaciğer yetersizliklerine karşı birebir ilaçtır. Rendelenmiş havuç tenin üstüne konur ve temiz bir bezle sarılırsa, yanıkları, çıbanları, egzamaları ve benzer yaraları iyileştirir.

Döl bereketi verir:
İçinde E vitamini olduğundan, havuç yiyen kadınlar daha çabuk çocuğa kalır. Uzun süredir çocuğu olmayan eşler, bir de havuç kürü denemelidir.

Kansere Karşı İlaçtır:
Avusturyalı Dr. R.Breuss kanser hastalarına havuç suyunu ilaç olarak veriyor. Breuss'un kuramına göre kanserin nedeni hücrelerde biriken zehirli artıklardır. Havuç idrar söktürerek kanı ve hücreleri bu zehirli artıklardan temizliyor.

Nasıl Alacaksınız?
1- Havucun kalını deği, ince ve uzun olanı makbuldür. Kalın havucun içi selüloz doludur.
2- Ucundaki yeşil yapraklar tazeliğin göstergesidir.
3- Taze havuç diri ve sert, bayat havuç yumuşak ve pörsümüştür.

Diğer Bilgiler

İlk Sayfa ... 2 3 [4]5 6